Verslagen Stigma Café

Op deze pagina vind je de verslagen van onze Stigma Cafés. Er zijn er tot nu toe drie geweest. Wil je meer informatie over het hoe en waarom van ons Stigma Café, heb je ideeën of wil je erover meedenken? Kijk hier voor meer informatie.


Stigma Café ‘Werkt dat voor u ook zo?’ – 8 september 2020

Zaal met mensen die luisteren naar een spreker met op de voorgrond bloemenOns derde Stigma Café op 8 september had als thema ‘Werkt dat voor u ook zo?’. We spraken over de stigma’s waar mensen met een ziekte/beperking mee te maken krijgen in hun werk of bij het zoeken naar werk. Dit keer was er een samenwerking met Bureau Ervaringsdeskundigheid Lentis, waar (stoere!) mensen worden opgeleid tot ervaringsdeskundige. Krachtige en persoonlijke verhalen van ziek zijn, tegenslag, weerbaarheid en veerkracht werden gedeeld. Over het gevecht dat je moet leveren als je met een fysieke beperking op zoek gaat naar een baan, over openheid over psychische kwetsbaarheid op het werk. En er werden ‘tips en tricks’ gedeeld over hoe je kunt omgaan met je ziekte en een voor jou waardevol leven kunt leiden.
Verslag Stigma Café 8 september 2020


Stigma Café ‘Sterk in kwetsbaarheid’ – 11 februari 2020

zaal met mensen die kijken naar video in het Stigma Café

Stigma maakt je kwetsbaar waardoor je bang bent om gezien te worden en om jezelf te laten zien. Dit kan het meedoen in de maatschappij, in werk en vrije tijd, stevig in de weg zitten. Maar jezelf laten zien, je uitspreken en in alle kwetsbaarheid wél meedoen, dat maakt ook heel sterk. Tijdens ons tweede Stigma Café lieten inspirerende sprekers zien hoe zij dit hebben gedaan. Taal en kunst zijn hierbij krachtige middelen. Na de pauze leidde Floor van der Hart, ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma, de ontmoeting met elkaar. Leidraad hierbij was het bordspel ‘Een Steekje Los’. Hierdoor ontstonden gesprekken waarin iedereen zijn ervaringen en ideeën kon delen en de deelnemers elkaar leerden kennen.
Verslag Stigma Café 11 februari 2020


Stigma Café ‘Heeft u dat nou ook?’ – 10 september 2019

de zaal met mensen bij de start van het Stigma CaféOp dinsdag 10 september vond in ’t Vinkhuys in Groningen het eerste Stigma Café van zaVie plaats. Zo’n 50 mensen kwamen op dit café af en ook RTV Noord was van de partij voor een ‘live’ radio-interview. Het thema van de middag was ‘Heeft u dat nou ook?’. Sprekers waren Frances Vereijken, kandidaat minister van Gehandicaptenzaken en Menno Oosterhof, psychiater en schrijver van het boek ‘Vals alarm’. Arnolda Messchendorp van zaVie verwoordde onder de titel ‘Wat blijft er van je over?’ op bijzondere wijze de twijfel als gevolg van ervaren stigma’s. Na de pauze was de zaal aan zet: Wat doen we zelf met stigma? En natuurlijk was er gelegenheid om elkaar te ontmoeten.
Verslag Stigma Café 10 september 2019

Wat wil je aan ons kwijt?

Wil je dit toelichten?