Stigma Café

Logo Stigma Café: een bloem met 6 blaadjes van verschillende kleuren met daarin de letters S T I G M A en in het midden de tekst CaféAls je een ziekte of beperking hebt, word je soms als ‘minder’ behandeld. Onterecht! Daar willen we met ons Stigma Café dus wat aan doen!

Praten over stigma

Wij, de medewerkers van het Stigma Café, weten hoe rot het is als je gestigmatiseerd wordt. Hoe oneerlijk en alleen het kan voelen. Tegelijkertijd geloven wij heilig dat praten met anderen over je ervaringen zinvol en bevrijdend kan zijn. Dat hebben we tijdens de afgelopen cafés écht gezien én teruggekregen van de enthousiaste deelnemers.

Wat is stigma?

Het is maar een klein woordje. Toch is het van grote betekenis voor wie er last van heeft. Als je zelf gestigmatiseerd wordt, voel je vaak donders goed aan wat het inhoudt. Toch volgt hier, voor alle volledigheid, een uitleg:

Bij stigmatisering krijg je op basis van een ‘afwijkende’ eigenschap (bijvoorbeeld een handicap) een negatief stempeltje op je gedrukt (bijvoorbeeld dom of niet volwaardig). Je wordt dus vaak als ‘minder’ gezien en anders behandeld. Door die andere behandeling, kun je ook nog een heel negatief beeld krijgen over jezelf.

Voorbeelden

Hoe is het voor de jongen in de rolstoel, die regelmatig wordt behandeld alsof hij dom is – puur omdat ie in een rolstoel zit?
Hoe is het voor het meisje dat al een tijd somber is en dus volgens haar psycholoog ‘een psychische stoornis’ heeft… dat zich schaamt voor zichzelf en bang is er nooit meer helemaal bij te horen?

Ons café

Het Stigma Café wordt twee keer per jaar gehouden en vindt plaats in een sfeer van openheid en vertrouwen, waar je helemaal jezelf mag zijn. Veel deelnemers ervaren het café dan ook als verrassend verfrissend. Vaak nodigen wij ‘ervaringsdeskundigen’ uit, die over hun eigen bijzondere ervaringen willen vertellen. Aan de hand van hun verhaal gaan we met elkaar in gesprek. Als je wilt, kun je hier een aantal inspirerende verslagen vinden van de afgelopen keren.

Benieuwd?

Kom gerust eens langs. En ervaar hoe fijn het is om te praten met gelijkgestemden. Alleen al de ontdekking dat jij niet de enige bent, kan heel bevrijdend werken. En misschien kun je wel iets leren van hoe anderen met ‘hun stigma’ omgaan. Ook voor mensen die misschien iemand kennen die een ‘stigma’ draagt of voor hen die gewoon geïnteresseerd zijn, is er ruimte bij het Stigma Café.

Meedoen?

In onze agenda staat wanneer het eerstvolgende café wordt georganiseerd en hoe je je daarvoor kunt opgeven. Heb je goede ideeën of een vraag of een opmerking? Mail dan naar stigmacafe@zavie.nl. Je bent van harte welkom.

Contactpersoon

Arnolda Messchendorp, mail a.messchendorp@zavie.nl

Nog een kleine tip

Voor een wereld aan achtergronden bij het onderwerp stigma, kun je eens kijken op de website van Samen Sterk zonder Stigma. Veel plezier!