Stigma Café

Logo Stigma Café: een bloem met 6 blaadjes van verschillende kleuren met daarin de letters S T I G M A en in het midden de tekst CaféAls je een ziekte of beperking hebt, word je soms als ‘minder’ behandeld. Onterecht! Daar willen we met ons Stigma Café dus wat aan doen! Als medewerkers van het Stigma Café weten we hoe rot het is als je gestigmatiseerd wordt. Hoe oneerlijk en alleen het kan voelen. Tegelijkertijd geloven wij heilig dat praten met anderen over je ervaringen zinvol en bevrijdend kan zijn. Dat hebben we tijdens de afgelopen cafés écht gezien én teruggekregen van de enthousiaste deelnemers.

Wat is stigma?

Bij stigmatisering krijg je op basis van een ‘afwijkende’ eigenschap (bijvoorbeeld een handicap) een negatief stempel. Je wordt als ‘minder’ gezien en anders behandeld. Hierdoor kun je ook een negatief beeld krijgen over jezelf. Denk bijvoorbeeld aan een jongen in een rolstoel die regelmatig wordt behandeld alsof hij dom is, alleen omdat ie in een rolstoel zit.
Wil je meer weten over stigma? kijk dan eens op de website van Samen Sterk zonder Stigma.

Ons café

Het Stigma Café wordt twee keer per jaar gehouden en vindt plaats in een sfeer van openheid en vertrouwen, waar je helemaal jezelf mag zijn. Vaak nodigen wij ‘ervaringsdeskundigen’ uit, die over hun eigen bijzondere ervaringen willen vertellen. Aan de hand van hun verhaal gaan we met elkaar in gesprek. Hieronder vind je een aantal inspirerende verslagen van de afgelopen keren.
En kom gerust eens langs en ervaar zelf hoe fijn het is om te praten met gelijkgestemden. Alleen al de ontdekking dat jij niet de enige bent, kan heel bevrijdend werken. En misschien kun je wel iets leren van hoe anderen met ‘hun stigma’ omgaan.

Meedoen?

In onze agenda staat wanneer het eerstvolgende café wordt georganiseerd en hoe je je daarvoor kunt opgeven. Heb je goede ideeën of een vraag of een opmerking? Mail dan naar stigmacafe@zavie.nl. En lijkt het jou leuk om eens mee te helpen? Om zoiets te organiseren? Klik hier voor onze vacatures of mail ons gerust via info@zavie.nl.

 

achterkant uitnodiging

Stigma Café ‘Succes is een keuze! Word jij ook zo naar van deze kreet?’ – 12 maart 2024

In dit Stigma Café hebben we gesproken over het niet kunnen voldoen aan het ideaalbeeld van de maatschappij. Om altijd maar ‘succesvol’ te moeten zijn. De gevolgen hiervan zijn heel vervelend. Maar mag jijzelf bepalen wat succes is? En hoe erg is het eigenlijk, als ’t eens wat ‘minder’ gaat? Daarover hebben Alexander, Kimberley en Peter verteld. Meer weten? Lees het verslag Stigma Café 12 maart 2024.

achterkant flyer

Stigma Café ‘Buitengesloten’ – 19 september 2023

Ben je wel eens door mensen om je heen afgewezen? Hoe voelde je je op dat moment? Hoe denk je dat het is als je het gevoel hebt dat je overal buitengesloten wordt? De sprekers van deze middag vertelden over hun ervaringen en over hoe zij hiermee omgaan. En natuurlijk was  er ruimte om ervaringen te delen en samen na te praten. Je leest meer over deze middag in het Verslag Stigma Café 19 september 2023.

Stigma Café ‘Kwetsbaar zijn, mag dat?’ – 21 maart 2023

Hoe wordt er naar je gekeken en welke oordelen krijg je als je je kwetsbaar opstelt? Als je vertelt waar je moeite mee hebt? Of als je vertelt over je problemen? Kun je dit maar beter niet doen omdat je gelijk in een hokje wordt geplaatst? Of kun je open zijn en krijg je begrip? De sprekers van deze middag vertelden over hun ervaringen met ‘je kwetsbaar opstellen’. Een korte impressie lees je in het Kort verslag Stigma Café 21 maart 2023.

 

Wat wil je aan ons kwijt?

Wil je dit toelichten?