Ondanks VN-verdrag Handicap nog veel obstakels in Groninger binnenstad

vrouw in rolstoel en man met blindengeleidestok en blindengeleidehondOp zaterdag 8 juli werd in het Dagblad van het Noorden uitgebreid aandacht besteed aan de toegankelijkheid van de Groninger binnenstad (onderaan het artikel in pdf). Want: zeven jaar na ondertekening van het VN-verdrag Handicap liggen er nog genoeg obstakels die het mensen met een beperking moeilijk maken om te winkelen of uit (eten) te gaan.

We moeten het samen doen!

Plannen en initiatieven zijn er genoeg en het hoeft ook niet altijd ingewikkeld te zijn. Belangrijk is dat we:

  1. het met elkaar eens zijn over wat toegankelijkheid is. Ben je toegankelijk als je mensen helpt die anders niet je winkel of gebouw binnen kunnen? Óf betekent toegankelijkheid dat mensen met een beperking zich zonder hulp vrij kunnen bewegen?
  2. nog meer in gesprek gaan met mensen die zich niet onbeperkt kunnen bewegen in de binnenstad en hen een nog sterkere stem geven bij praktische oplossingen en plannen.

Zolang gebouwen en voorzieningen nog niet allemaal toegankelijk zijn, is het belangrijk dat mensen met een beperking van te voren kunnen zien waar je wel of niet naar binnen kunt en het (ook letterlijk) drempelvrij is.

Toegankelijkgroningen.nl

zaVie wil dit met Marketing Groningen voor de hele provincie inzichtelijk maken op de website toegankelijkgroningen.nl. Hiervoor is wel de hulp van eigenaren/ verhuurders van gebouwen en voorzieningen nodig. We merken dat de animo hiervoor wat achterblijft. Dat is jammer, want het doel van de website is niet om een goed of fout ‘label’ te geven, maar om mensen met een beperking inzicht te geven in waar zij onbeperkt naartoe kunnen. Wil je hieraan meewerken? Meer informatie vind je hier, of mail direct naar toegankelijkgroningen@zavie.nl

Obstakels overwinnen in de Groninger binnenstad – Nina Folkerts DvhN 8-7-2023 (artikel moet evt. worden gedraaid)

Wat wil je aan ons kwijt?

Wil je dit toelichten?