Alweer een fijn Stigma café in ’t Vinkhuys

Afbeelding van de zaal met deelnemers en sprekerVeel mensen hebben het weleens. Zich ‘stom, ‘raar’ of ‘minder’ voelen. Waarom? Omdat ze net wat anders dan gemiddeld zijn (of waren), net wat afwijken van ‘de norm’. Omdat ze zichzelf een label opplakken, óf omdat anderen dat doen. Daarom organiseert zaVie twee keer per jaar het Stigma Café in ’t Vinkhuys in Groningen. Want stigma: dat vinden wij pas echt stom. Iedereen moet zonder zorgen zichzelf kunnen zijn!

Op dinsdag 27 september was het thema ‘Eens een label, altijd een label’. En zoals altijd waren er drie sprekers die iets over hun persoonlijke ervaringen vertelden. Maria, die met een verstandelijke handicap vaak te hoog wordt ingeschat, totdat ze aangeeft dat ze een beperking heeft. Dan denken mensen vaak: “Ah, jij kunt dus niks”, het stigma bij een verstandelijke beperking …… Ginette, die – tot veler ongeloof – een fijne jeugd had en een leuke baan. Want als (ex-) alcoholist ‘moet’ je toch een rotjeugd gehad hebben? En ben je te lamlendig om werk vol te houden? Last but not least Ellen, die eindelijk haar stigma vanwege een psychose van jaren geleden van zich afwierp.

De openheid van de verhalen en de gesprekken daarna, werden door veel bezoekers bijzonder genoemd. Ook dit keer weer. Dus, kom jij het meemaken? Check onze agenda voor het volgende Stigma Café, op 21 maart 2023!

Sjoerd Hesselmans