Terugblik op het Stigma Café ‘Sterk in kwetsbaarheid’ van 11 februari jl.

Dinsdag 11 februari organiseerde zaVie voor de tweede keer het Stigma Café. Dit keer met als thema ‘Sterk in kwetsbaarheid’. 23 mensen kwamen op de middag af. Ook RTV Noord was van de partij om de organisatie vooraf live te interviewen voor de radio.

zaal met mensen die kijken naar video in het Stigma Café

De kracht van taal
Na het welkom door Arnolda Messchendorp, werd de video ‘Van (zelf)stigma naar empowerment’ getoond. Met de video wil Roy Leunen mensen laten nadenken over de kracht van taal. De kern was: je kan jezelf naar beneden halen door taalgebruik en door alles negatief te zien. Het vraagt doorzettingsvermogen, wilskracht en strategieën om hiermee te stoppen. Maar we kunnen allemaal negatieve woorden omdraaien naar krachtige positieve woorden. Weg met stigma’s!

De kracht van kunst
Na de video kwam Astrid Huizing aan het woord. Astrid vertelde haar levensverhaal. Zij illustreerde dit met schilderijen, kunstwerken en een Powerpoint-presentatie met gedichten en tekeningen. Dit is haar levenswerk, waarin haar verdriet, pijn én kracht om te leven tot uitdrukking komen. Ze vertelde hoe zij bij verschillende gebeurtenissen in haar leven heeft moeten vechten voor hulp en hulpmiddelen en hoe stigma’s daarbij in de weg zaten. Het maken van kunst was haar overlevingsmechanisme en zo werd ze levenskunstenaar.

‘Ont-moeting’
Na de pauze leidde Floor van der Hart, ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma, de ontmoeting met elkaar. Leidraad hierbij was het bordspel ‘Een Steekje Los’. Aan de hand van kaartjes met stellingen, afbeeldingen en open vragen ontstonden gesprekken waarin iedereen zijn ervaringen en ideeën kon delen en de deelnemers elkaar leerden kennen.

We kijken terug op een geslaagde middag. Het volgende Stigma Café staat gepland voor september 2020.

Wat wil je aan ons kwijt?

Wil je dit toelichten?