Het was ‘volle bak’ op woensdagmiddag 8 oktober in Dorpshuis De Broeckhof in Zuidbroek. De belangstelling voor de conferentie ‘Gezond ouder worden’ – die we samen met ouderenbonden KBO en ANBO/PCOB organiseerden – was nog groter dan verwacht. Ruim 150 mensen waren aanwezig, en toch konden tal van belangstellenden niet deelnemen. De grote interesse had zeker te maken met het actuele thema. En natuurlijk met de komst van Janny van der Heijden als hoofdspreekster, bekend van onder meer ‘Heel Holland Bakt’. Maar ook voor de vier workshops na de pauze was grote belangstelling. De rode draad van de dag? Gezond maar vooral prettig ouder worden zit ‘m in kleine dingen!
Drie ‘kleine’ dingen
Janny van der Heijden trapte hiermee af. En gaf hiervoor drie heel concrete tips:
- Doe geregeld iets waar je je goed door voelt, en denk daarbij ook aan gezamenlijke activiteiten zoals uitgaan, vrijwilligerswerk, bridgen, dansen ….,
- Blijf bewegen en weet dat zelfs als je slecht ter been bent of wordt, er bijvoorbeeld op internet nog genoeg stoelgebonden oefeningen te vinden zijn;
- En: eet gezond en gevarieerd.
Niet alles hoeft gezond
Vervolgens vertelde Janny heel toegankelijk over gezond eten. Alhoewel, het hoeft niet altijd gezond. We mogen onszelf ook best af en toe iets toestaan dat wat minder gezond is, maar wel erg lekker! De eerste tip was immers: doe geregeld iets waar je je goed bij voelt? En dat kan ook genieten van lekker eten zijn, ondanks dat het mogelijk wat te zoet, te zout of te vet is.
Maar hoe vaak kun je dit doen? Veelgebruikt is de ‘80-20 regel’. Oftewel zorg ervoor dat zo’n 80 procent van je eten voldoende vitamines, mineralen, vezels en voedingswaarde bevat. Dan kun je voor die overige 20 procent, meestal zonder problemen voor je gezondheid, toegeven aan je lekkere trek in een snack, een gebakje, een ijsje enz.
Maar wat is gezond?
Janny vervolgde haar verhaal met algemene tips over gezonde voeding. Zoals het belang van voedsel met voldoende ruwe vezels (volkoren producten, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden). Omdat dit de opname van suikers die hierin zitten vertraagt. En dit vertraagt weer variaties in onze bloedsuikerspiegel. Heel nuttig omdat snelle variaties juist eerder leiden tot trek in zoetigheid.
Een andere tip is het toevoegen van olijfolie aan salade. Dit draagt bij aan de opname van vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) die daarin zitten. En eet vooral groente van het seizoen. Deze bevatten vaak de vitaminen en/of mineralen waar je juist in dat seizoen profijt van kan hebben (bijvoorbeeld de traditionele wintergroenten zuurkool en boerenkool). Trouwens, wist je dat gevarieerd eten al eenvoudig bereikt kan worden door dagelijks een ander kleur groente te eten? Dus in een week niet alleen groene groente, maar ook een keer witlof, wortels, aubergines, gele paprika’s, bieten etc.
Wat is gezonder?
Janny waarschuwde voor fabrieksmatig gemaksvoedsel. Daar zit vaak toch te veel suiker, zout en/of vet in. Dit kan ook het geval zijn als er met grote letters GEZOND op staat. En pas op voor de gebruikte gezondheidsclaims van zogeheten superfoods of eiwitverrijkt voedsel. Met vooral zelf (dus niet fabrieksmatig) bereid en gevarieerd eten heb je die echt niet nodig voor een gezond eetpatroon, én ben je meestal ook nog eens goedkoper uit!
Ook een eye-opener was een kleine ‘Wat is gezonder-test’. Janny toonde plaatjes van twee of meer soorten eten, met de vraag welke daarvan naar verwachting het meest gezond waren. Zo blijkt de moorkop ‘gezonder’ dan de appelflap, want de moorkop bevat minder suiker. En is ook de loempia gezonder dan de appelflap, want als de loempia goed gefrituurd is, is het de minst vette van de twee. En wist je dat een broodje kroket zo’n 30 % minder calorieën bevat dan een broodje gezond?
Over- en ondervoeding
Waar nu vaak gewaarschuwd wordt voor gezondheidsproblemen door te veel en slecht eten, wees Janny ook op het gevaar van ondervoeding bij ouderen. Bijvoorbeeld doordat iemand geen zin meer heeft om alleen voor zichzelf een goede en gezonde maaltijd te bereiden, wanneer de partner is overleden.
Gezond eten voor iedereen!
Tot slot beantwoordde Janny nog de nodige vragen, waaronder over kookprogramma’s op tv. Zij gaf aan dat deze zeker kunnen bijdragen aan gezond ouder worden. Denk bijvoorbeeld aan een (overheids)kookprogramma over goedkope (van bijvoorbeeld zo’n 3 euro) gezonde maaltijden zodat gezond eten toegankelijk wordt voor iedereen!
Vier workshops
Na de pauze was er ruimte voor praktische workshops die bij kunnen dragen aan gezond en prettig ouder worden. Zo liet Visio bezoekers ervaren hoe het is om te leven met een visuele beperking. Én ontdekken hoe belangrijk hulpmiddelen en training zijn om zelfstandig te blijven. De Technologie & Zorg Academie vertelde hoe technologie kan helpen om langer zelfstandig én prettig thuis te wonen en toonde de middelen waarmee dat kan. Leraar lichamelijke opvoeding Nico liet zien hoe ouderen, (bijna) op een terloopse manier, meer kunnen bewegen. En Randi, van ‘Op een plankje’, deed voor hoe je met simpele ingrédiënten hapjes op tafel zet die gezond, lekker en bijzonder zijn.
Wij kijken terug op een leerzame maar vooral ook leuke en gezellige conferentie. Met heel veel dank aan iedereen die hier een bijdrage aan had. Op naar volgend jaar!