Terugblik Themamiddag ‘Slaapapneu’ op 12 maart

Op donderdagmiddag 12 maart organiseerde zaVie de informatieve themamiddag ‘Slaapapneu’. Ondanks ontwikkelingen rond het coronavirus, waren er negen belangstellenden aanwezig. Jans Bos, vrijwilliger bij zaVie startte met een uitleg over zaVie. Vervolgens kwam Martin Bleecke aan het woord. Martin is district coördinator Noord van de Apneuvereniging (www.apneuvereniging.nl).

Wat is slaapapneu?
Apneu betekent een ademstilstand van langer dan tien seconden. Er zijn verschillende soorten slaapapneu. Het is chronisch, maar goed behandelbaar.
Tijdens ademstilstanden wordt geen zuurstof aangevoerd in je lichaam. Het kan voorkmen dat de periodes tussen de ademstilstanden niet lang genoeg zijn om het zuurstofgehalte in het bloed weer op peil te brengen. Zo kunnen op (langere) termijn klachten ontstaan. Bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk of gewichtstoename. Als er sprake is van slaapapneu, helpt het niet om deze aandoeningen aan te pakken. Je haalt de oorzaak immers niet weg.

Wat kun je doen?
Heb je een vermoeden van slaapapneu, ga dan naar de huisarts. Die kan je doorsturen naar een slaapcentrum of een slaapkliniek. Daar wordt een beperkt of uitgebreid slaaponderzoek gedaan. Dat is nodig om de diagnose van de slaapstoornis vast te stellen.

Boeiende middag
In de zaal zaten lotgenoten met apneu, maar ook belangstellenden die wat meer wilden weten over slaapapneu. Door de presentatie van Martin kwamen zij tot de conclusie dat mogelijk meer mensen hieraan lijden en dat slaapapneu vaak over het hoofd wordt gezien.
De informatie, de persoonlijke ervaringen van Martin, de mogelijkheid om vragen te stellen en om ervaringen uit te wisselen leidde voor het publiek tot een boeiende middag.

Meer informatie
Meer informatie over slaapapneu is te vinden op de website van de Apneuvereniging. Daar kun je ook een online test invullen. Wie interesse heeft in de presentatie van de middag, kan mailen naar Martin Bleecke, bleecke@apneuvereniging.nl.