Op dinsdag 10 september vond in ’t Vinkhuys in Groningen het eerste Stigma Café van zaVie plaats. Zo’n 50 mensen kwamen op dit café af en ook RTV Noord was van de partij voor een ‘’live’ radio-interview.
Een stigma is een etiket dat op een bepaalde persoon of groep wordt geplakt. Het is een krachtig negatief vooroordeel en het beïnvloedt de manier waarop mensen zichzelf zien en worden gezien. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben en bijvoorbeeld het meedoen in de maatschappij stevig in de weg zitten. Daarom is het belangrijk om stigma’s zichtbaar en bespreekbaar te maken én te kijken wat we er samen tegen kunnen doen. Dat is ook het doel van het Stigma Café dat voortaan twee keer per jaar wordt georganiseerd.
Het eerste Stigma Café werd geopend door Frances Vereijken, kandidaat minister van Gehandicaptenzaken. Zij vertelde over haar persoonlijke ervaringen met het thema in het leven van haar broer Ebel en over het effect van stigma’s op zijn omgeving. Daarna verwoordde Arnolda Messchendorp van zaVie onder de titel ‘Wat blijft er van je over?’ op bijzondere wijze de twijfel als gevolg van ervaren stigma’s. De laatste spreker was Menno Oosterhof, psychiater en schrijver van het boek ‘Vals alarm’.
Na de pauze was de zaal aan zet. Wat doen we zelf met stigma? Wij stigmatiseren ook! Het is goed om daar bewust van te worden. Natuurlijk was er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en (met een drankje) verder te praten. En daar werd grif gebruik van gemaakt. Wij kijken terug op een geslaagd eerste Stigma Café waarin duidelijk werd dat er op het gebied van stigma nog een wereld te winnen valt.
Op naar het volgende Stigma Café op 11 februari 2020!