Kunstmatige intelligentie, tegenwoordig vaak Artificial intelligence of afgekort AI genoemd, maakt momenteel een snelle ontwikkeling door. Maar wat is het eigenlijk. Is het een zegen omdat het bepaalde (geestdodende) taken van ons kan overnemen? Of is het een ramp? Omdat door AI, computers ons straks gaan overheersen, zoals in de Terminator films. Om dit soort vragen en onbekendheid weg te nemen, organiseerde zaVie samen met ouderenbonden KBO en ANBO/PCOB op 14 mei een bijeenkomst in De Postwagen in Tolbert. 

Mirjam Plantinga, projectleider van het ELSA Lab Noord Nederland, was graag bereid om op 14 mei in Tolbert over de opzet, werking en toepassingen van AI te komen vertellen. Want bij AI moeten we dus zeker niet alleen aan ChatGPT denken. In het ELSA Lab en het UMCG wordt gewerkt aan verantwoorde en mensgerichte toepassingen van AI in de zorg. 

Wat doet AI?

Mirjam gaf aan dat AI pas mogelijk werd sinds we op grote schaal computers en internet zijn gaan gebruiken. Daardoor werd het nl. veel beter mogelijk dan voor die tijd, om grote hoeveelheden gegevens te verzamelen en te doorzoeken. AI is eigenlijk niet meer dan dat er manieren zijn ontwikkeld:

  • om die grote hoeveelheden gegevens snel te doorzoeken op wat het best past bij wat er wordt gevraagd;
  • en om dat steeds beter en met minder fouten te doen.

Waar we overigens vaak onbewust zelf aan meewerken bijv. via de cookies als we op internet, sites aanklikken.

AI in de zorg

In de zorg kunnen hierdoor artsen in de toekomst misschien meer tijd overhouden voor gesprekken  met of het onderzoeken van patiënten. Omdat met AI sneller een aandoening of ziekte kan worden vastgesteld en ook een behandeling daarvoor. Dit betekent trouwens niet dat straks alles aan AI zal worden overgelaten. Artsen zullen altijd verantwoordelijk blijven voor het eindoordeel. 

Overige toepassingen

Andere voorbeelden van waar AI al wordt toegepast zijn het gebruik van een chatbot bij klantenservices voor het beantwoorden van veel voorkomende vragen. Of de app waarmee je aan de hand van een foto de naam van planten kunt opzoeken.

Hoe zit het met ...?

Veel van de ongeveer 40 deelnemers van deze bijeenkomst maakten vervolgens gebruik van de mogelijkheid om vragen te stellen:

  • hoe zit het met de privacy bij AI toepassingen? Dat lijkt in Europa wel goed geregeld. Zo moet bijvoorbeeld altijd vermeld worden als er AI wordt gebruikt.
  • wie is verantwoordelijk als er (mede) door gebruik van AI, fouten worden gemaakt?  Doordat zoveel partijen (ontwikkelaar, aanbieder, gebruiker etc.) daarbij een rol spelen,  is dit nu nog niet altijd even duidelijk.
  • Zal AI ons kunnen gaan overheersen? Nee, AI  kan alleen volgens menselijke instructies snel verbanden vinden. AI kan op grond daarvan niet tot bijvoorbeeld gevaarlijke acties overgaan.

Het echte gevaar .....

Mirjam besloot met een aansprekend en veelzeggend citaat van  Sydney Harris:

“Het werkelijke gevaar is niet dat computers gaan denken als mensen, maar dat mensen gaan denken als computers”.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat wil je aan ons kwijt?

Wil je dit toelichten?