“Ik heb een ernstige zichtbeperking die zich iets meer dan 10 jaar geleden bij mij openbaarde. Ik was toen nog werkzaam, maar de manier waarop ik werd ontslagen was zeer onprettig en ongemakkelijk. In eerste instantie werd voor mij via een re-integratie traject (in samenwerking met Koninklijke Visio in Haren) een baan gevonden die beneden mijn werkniveau lag, maar wat financieel een flinke stap terug zou betekenen. De passende baan bleek achteraf ook niet zo passend.

Aan het eind van het traject bij het UWV – waar ik goed geholpen ben – was ik voor 80 tot 100% afgekeurd en kwam ik in aanmerking voor een IVA uitkering. Ondanks dat ik het werk bij mijn werkgever wel miste gaf deze beslissing mij wel de nodige rust.

Hierna stapte ik in de wereld van het vrijwilligerswerk. Belangengroepen voor mensen met dezelfde ziekte, in de politiek en radio programma’s maken. Het krijgen van een vrijwilligersbijdrage voor de werkzaamheden die ik doe blijft wel iets wat ik wel in de gaten moet houden. Hieraan zijn grenzen gesteld in verband met mijn IVA uitkering.

Ik probeer me in te zetten voor ‘problemen’ die in mijn gemeente ontstaan door nieuwe of veranderende wetgeving. Als ervaringsdeskundige kan ik daar antwoord opgeven, maar ik bereid me wel goed voor en zoek alles uit voordat ik bij ingewikkelde kwesties een advies geef.

Bij gesprekken met instanties op het gebied van sociale zekerheid moet je eerlijk zijn. Vertel het zoals het is, overdrijf of onderschat je eigen situatie niet. Nadat ik lang onbekend was met de mogelijkheid tot het gebruik maken van een WMO taxi heb ik dat in 2014 toch aangevraagd. Daarvoor was een gesprek met de gemeente nodig en dat verliep goed, mede doordat ik eerlijk was in de (on)mogelijkheden waar ik tegenaan liep.”


Wat is jouw ervaring?
Herken jij je in dit verhaal? En wil jij ook je verhaal vertellen? Mail dan naar ervaringsverhalen@zavie.nl. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!