De zekerheid van een uitkering geeft rust en daardoor ook de ruimte om dingen op te pakken en ze in mijn eigen tempo te doen.
“Ik heb een HBO opleiding gehad en merkte na verloop van tijd dat het niet goed met mij ging. Ik werd ziek en kreeg een depressie.
In 2010 heb ik (met behulp van een GGZ psycholoog) een uitkering aangevraagd en dat heeft geresulteerd in een Wajong uitkering. Deze uitkering en het feit dat ik nog bij mijn ouders woonde, gaf mij veel rust om andere dingen te gaan doen. In 2011 ben ik afgekeurd en sindsdien heb ik nog eenmaal weer contact met het UWV gehad, daarna hebben ze mij met rust gelaten.
Een aantal jaren later heb ik een terugval gehad en werd ik een tijdje opgenomen, maar dit had geen gevolgen voor mijn uitkering. Deze zekerheid van een uitkering geeft rust en daardoor ook de ruimte om dingen op te pakken en (da’s heel belangrijk) om het in mijn eigen tempo te doen. Nu doe ik veel vrijwilligerswerk en werk ik aan mijn zelfontwikkeling.
Er was in de tussenliggende jaren nog wel eens sprake van een eventuele herkeuring, maar nadat ik in 2016 in een beschermde woonvorm ben gaan wonen, heb ik daar niets meer van gehoord.
Wat ik wel als een ‘dreiging’ zie, is de onduidelijkheid over de toekomst. Wat gaat er veranderen en wat zijn dan de gevolgen? In de huidige toeslagenaffaire gebeuren ook heel veel dingen wat misschien tot gevolg kan hebben dat bestaande regelingen weer tegen het licht worden gehouden. En dat geeft onrust.
Een ‘normale’ vaste baan zie ik voor mezelf niet als een mogelijkheid. Door middel van vrijwilligerswerk probeer ik op mijn manier een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Het krijgen van vergoedingen hiervoor is begrijpelijk, maar geeft ook onrust. Want ik mag niet ‘teveel’ verdienen in deze uitkeringssituatie. Maar soms doe ik net zoveel werk als iemand in een ‘betaalde’ baan maar ik krijg daarvoor niet hetzelfde betaald. Dat is aan de ene kant begrijpelijk, maar toch ook wel scheef. Ik heb daardoor wel eens het gevoel om als een profiteur te worden gezien.”
Wat is jouw ervaring?
Herken jij je in dit verhaal? En wil jij ook je verhaal vertellen? Mail dan naar ervaringsverhalen@zavie.nl. We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!