Terugblik op mooie bijeenkomst wonen op 24 september

Op 24 september organiseerden we samen met de Academie Zorgbelang Groningen de informatieve, inspirerende en interactieve Themabijeenkomst ‘Zo willen wij wonen’.

Deze startte met een presentatie door leden van onze werkgroep Passend Wonen over de uitkomsten van de vragenlijst die we dit voorjaar uitzette in de provincie Groningen. Wat belemmert of bevordert volgens inwoners van de provincie Groningen de doorstroom op de woningmarkt?
80% van de deelnemers – grotendeels tussen de 60 en 78 jaar – blijkt tevreden over de woonsituatie. Ontevredenheid ligt vaak aan de woning zelf: te groot, niet goed onderhouden, niet geïsoleerd. Voorzieningen in de buurt, de sociale omgeving en rust/ruimte/natuur zijn heel bepalend voor hoe prettig men woont.
Voor de toekomst is gelijkvloers wonen gewenst. In een appartement en/of tussen gelijkgezinden zoals in een Knarrenhof of bejaardenhuis 2.0. Eigen regie, samen beslissen, maar bijvoorbeeld ook het kunnen houden van een huisdier is dan belangrijk. Om hier te komen, is ondersteuning gewenst, bijvoorbeeld door een verhuis-/seniorenmakelaar.

Ervaringsverhalen

Na deze ‘droge’ uitkomsten, was het tijd voor ervaringsverhalen. Met als eerste enkele quotes naar aanleiding van de enquĂȘte: “Ik woon het liefst waar ik nu woon, maar het wordt me teveel. Ik wil naar een appartement dichtbij voorzieningen. Maar die liggen niet voor het oprapen. Leuk om de vragenlijst in te vullen, daardoor ga ik hierover nadenken.” En: “We hebben in de stad een mooi huis uit de jaren 30 dat is afbetaald. Goedkoper wonen kun je niet. We hebben geld gereserveerd voor een traplift en hovenier Ă©n het huis verduurzaamd.”
Jan Mulder, bestuurslid van de stichting Zo Willen Wij Wonen, vertelde over de verschillende wooninitiatieven voor ouderen in onze provincie. De stichting streeft naar meer passende woonvormen voor ouderen door onderling kennis te delen en te helpen bij het krijgen van financiële steun. Essentieel hierbij is dat bewoners eigen regie houden zonder dat professionals het overnemen.

Paneldiscussie

In de paneldiscussie na de pauze spraken we over wat in de toekomst (maar ook nu al!) nodig is aan woonvormen en -voorzieningen en hoe we dat met elkaar kunnen realiseren. Hoe kun je omgaan met de groter wordende groep ouderen en de afname van mensen die in de zorg willen?
In het panel zaten André de Vries, projectontwikkelaar bij woningstichting Patrimonium, Sigrid Fekken, projectleider bij Groninger Kracht en Jan Mulder.
Noaberschap is het kernwoord: er moet een beweging op gang komen waarbij je meer voor elkaar doet. Die stenen zijn er wel en voorzieningen kun je realiseren. Maar de gemeenschappelijkheid moet ontstaan. Het gaat om het maken van een community. Belangrijk hierbij zijn eigen initiatief, weten waaraan in die wijk of dat dorp behoefte is, van elkaar weten waar je mee bezig bent (als bewoners Ă©n als betrokken organisaties), meer evenwicht tussen ‘van onderop en van bovenaf’ en het als professionals blijven initiĂ«ren en faciliteren van initiatieven van inwoners. Goede onderlinge communicatie is hierbij onontbeerlijk.

Positieve Gezondheid in de leefomgeving

Als je met elkaar wilt werken aan fijn wonen en een prettige leefomgeving voor ouderen (maar eigenlijk voor alle leeftijden!), hoe doe je dat dan? Petra Steenbergen van Zorgbelang Groningen introduceerde hiervoor het instrument Positieve Gezondheid in de leefomgeving. Een filmpje toonde aan hoe dat heel praktisch werkt. 

Wij kijken terug op een mooie bijeenkomst. Met de uitkomsten ervan Ă©n die van onze enquĂȘte gaat de Werkgroep Passend Wonen enthousiast verder aan de slag! 

Wat wil je aan ons kwijt?

Wil je dit toelichten?