Terugblik op themamiddag ‘Niet Aangeboren Hersenletsel’ over MS in Uithuizen

tafel met boeken die kunnen helpen bij MSDonderdagmiddag 27 februari organiseerde zaVie de themamiddag ‘Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)’. Na de eerdere bijeenkomst over dit onderwerp in Groningen (met sprekers Earl en Carl Blijd), was het nu de beurt aan Uithuizen. Spreker was Esther Poort, zij kreeg in 2008 de diagnose Multiple Sclerose (MS). Ze vertelde wat MS voor haar en haar omgeving betekent, hoe ze ermee omgaat en wat ze doet om de ziekte onder controle te krijgen.

MS is een chronische hersenziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) zijn beschadigd. Hierdoor kunnen onder andere problemen ontstaan met lopen, voelen en zien. Stress kan klachten verergeren. Sporten, mindfulness of yoga kunnen dan helpen.
Esther volgt het OMS-dieet. OMS staat voor ‘Overcoming Multiple Sclerose’. Dit dieet is ontwikkeld door George Jelinek, een Australische eerste hulparts en professor, die zelf MS heeft. Na onderzoek concludeerde hij dat een dieet invloed heeft op de ontwikkeling van MS. Eigenlijk gaat het om een complete leefstijl, want ook mediteren en sporten zijn een belangrijk onderdeel.

De middag stond niet alleen in het teken van informatie, maar ook van lotgenotencontact voor mensen met NAH en voor hun naasten. Esther had ook een aantal boeken en twee schilderijen meegenomen die de bezoekers in de pauze konden bekijken. Daarna was er voldoende tijd en ruimte om vragen te stellen.

Uit het verhaal van Esther bleek dat haar proces over pieken en door dalen gaat, maar dat ze vastbesloten is om haar weg te vinden. De middag werd dan ook positief afgesloten: Esther is dankbaar voor wat ze heeft en nog wel kan. En ze probeert hoop te houden dat ze de ziekte onder controle krijgt. Ook de 20 bezoekers waren positief. Zij keken terug op een indrukwekkende middag waarin ze veel informatie hebben gekregen.